Sinds de “intelligente” lockdown ben ik heel productief.

Ik heb me geen moment verveeld. De eerste week had ik het gevoel dat ik heel druk was. Alsof ik door heel hard werken de situatie kon veranderen. Ik moest de stop knop zoeken om in een wat beter ritme te komen. Ik heb me ook  heel ongemakkelijk gevoeld. Dat gebeurt als je zoveel gewoonten moet veranderen. Nu begint er een nieuw ritme te ontstaan en ik ben ik heel productief.

In mijn werk ben ik productiever maar vooral wat betreft mijn creatieve projecten. Dat kan zijn het bloggen voor de Pronk Academie, restylen van mijn huis, tot en met schrijven en haken. Maar sinds een paar maanden is er iets nieuws bijgekomen.

Ik ben begonnen met Creative Journaling. Een Creative Journal is een visueel dagboek. Met verschillende technieken (mixed media) maak ik een pagina van een situatie, een inzicht een ervaring, wat dan ook, van die dag. Ik werk veel met collage in combinatie met stencils en acrylverf. (voor wie het wil zien: mijn Instagram en als je zoekt met #ArtJournal zie je nog veel meer) . Ik was van plan om zoveel mogelijk live workshop te volgen om veel technieken te leren en inspiratie op te doen. Ik heb nog net 2 workshops kunnen volgen: bij Jenny de Bode en bij Handig hè. De live workshops lukken nu even niet meer maar een online training bij Marits Paperworld was een succes.

Ik vroeg me af waarom ik nu zoveel productiever ben. Ik ben niet creatiever geworden. Want dat was er al die tijd al. Het zou kunnen komen omdat ik me graag wil uiten in iets creatiefs omdat er zoveel gaande is. Dat is zeker zo. Maar aan onderwerpen heb ik eigenlijk nooit zoveel gebrek.

Natuurlijk heeft het te maken met tijd. Ik heb bijvoorbeeld nu geen reistijd omdat ik thuis werk. Maar vooral heeft het te maken met focus. En dan gaat het om de plek, de ruimte waar ik werk, mijn hoofd en de tijd die ik er aan besteed. Alle drie heb je nodig om elke dag creatief te kunnen zijn en juist dit veranderde enorm door #blijfthuis. Het ging nogal op zijn kop allemaal.

Op een rijtje:

  • ruimte voor mijn creatieve projecten: een plek om te creëren

Omdat ik meer thuis ben ging ik nog meer kijken naar hoe ik mijn huis gebruik. Mijn werkkamer heb ik nu zo ingericht dat ik aan het werk kan met mijn Creative Journals en al mijn spullen bij de hand heb.

  • ruimte in mijn hoofd: focus en energie

Ruimte in mijn hoofd. Er is veel minder afleiding. Tenminste, sinds ik mijzelf op nieuws rantsoen heb gezet heb ik veel meer ruimte in mijn hoofd. (ik volg 2 keer per dag het nieuws). Dat scheelt echt ontzettend veel. Omdat ik veel minder mensen spreek en op veel minder verschillende plekken ben is het lekker rustig in mijn hoofd. Dat geeft focus en ik hou ook meer energie over.

  • ruimte in mijn tijd

Tijd vrij maken volgde eigenlijk vanzelf. Omdat ik focus had en een mooie werkkamer kon ik makkelijk tijd vrij maken voor mijn creaties.

Begrijp me goed. Ik zou graag meer mensen willen spreken en zien. Ook naar buiten en ergens heen wil ik graag, ook voor mijn werk. Maar ik weet dat het straks weer over is en, nou ja, het moet nu gewoon zo.

Maar het is iets waar ik wel rekening mee ga houden als straks de lockdown is opgeheven. Misschien moet niet alles weer terug naar normaal. Ik wil namelijk heel graag zoveel ruimte voor creativiteit houden. Het is zo heerlijk om iets te maken. Om in een flow te werken en te creëren.

Wil jij dat ook? In wat voor omstandigheden jij nu ook bent, het is iets dat je kunt leren: elke dag creatief zonder moeite. Je leert het in de online training Ruimte voor Creativiteit van de Pronk Academie. Al deze aspecten: de plek, de ruimte waar je werkt, focus, energie en tijd vrijmaken komen aan bod. Zorg voor ruimte en je creativiteit gaat stromen.

Tot snel!

Judith Pronk

-> Proefles

-> Trainingen

-> Alle artikelen en blogs