Onlangs merkte ik dat ik (weer) veel aan het piekeren was. Of, anders gezegd, dat er veel ronddraaiende gedachten in mijn hoofd zaten. Ik voelde dat het weer tijd werd om de goede gewoonte van het schrijven van ochtendpagina’s weer op te pakken. Maar, ik stelde het nog even uit. Na een bezoek aan een vriendin, waarmee ik de passie voor schrijven deel, nam ik het besluit om weer te gaan schrijven. Verhalen, een ego-document, een boek. Maakt me niet uit, ik ging een dag blokkeren om te gaan schrijven. 

Toen ik naar mijn Yogales ging, kwam er een nieuwe deelnemer binnen. We keken elkaar aan en wisten ‘we kennen elkaar’. Maar de les begon en het duurde tot na de les voordat we het konden checken. Het was Marjanne, die bij mij vier jaar eerder The Artist’s Way training had gevolgd in Zwolle. Wat een leuk weerzien. Ze vertelde dat ze nog vrijwel elke dag Morning Pages schrijft. En dat het haar geweldig helpt. Ik was blij verrast en het raakte mijn snaar om ook weer te gaan schrijven. De week erna deden we een yogaoefening die zou kunnen helpen om woorden ruimte te geven. Woorden die nog niet gezegd zijn of die je nog niet durfde te zeggen.  

Tja, nu kon ik niet meer tegen deze synchroniciteit op. Zoveel signalen kon ik niet meer negeren. Dus pakte ik thuis een Moleskine schrift en begon de volgende ochtend te schrijven. Maar iets blokkeerde me nog. De tien schriften die ik in de afgelopen jaren heb volgeschreven met mijn ochtend-gedachten staarden me vanuit mijn boekenkast op de slaapkamer aan. Die moesten weg. Ik wilde met een frisse blik beginnen. Geen ballast van eerdere schrijfsels in mijn blikveld. Weg ermee, teruglezen deed ik ze toch niet. 

Maar dan ook rigoureus ‘weg ermee’. In de vuurschaal heb ik de tien schriften in vlammen laten opgaan. Een half uur heb ik er naast gezeten totdat alles as was geworden. Een vreemd en bevrijdend gevoel.  

Ik schrijf nu alweer een paar ochtenden in een nieuw schrift en ik merk al resultaat. Opruiming in mijn hoofd. Ruimte voor woorden die gezegd mogen worden. 

-> Proefles

-> Trainingen

-> Alle artikelen en blogs