Maanden geleden al, in juni 2018, had ik me aangemeld voor The 2-Day Intensive met Julia Cameron in Nijmegen. Georganiseerd door de De Nieuwe Creatieven. En 26 januari 2019 was het zo ver: een ontmoeting met de ‘aanstichter’ van veel van mijn ontwikkelingen en veranderingen in mijn leven in de afgelopen zes jaar. Toen ik in 2013 begon met de training The Artist’s Way bij Frederike Dekkers in Amsterdam, had ik geen idee wat er allemaal los zou komen bij me. En nu, terugkijkend, is dat best veel. Dus, een tweedaagse met de schrijver bedenker en succesvol verkondiger van The Artist’s Way, wilde ik natuurlijk heel graag meemaken.

Julia Cameron is 70 jaar en geeft al ruim 35 jaar les, zo vertelde ze. Ook geeft ze training online via haar website. Alles gebaseerd op haar boek The Artist’s Way dat ze in 1992 schreef. Bijna dertig jaar geleden dus. En het leeft. Haar methode, de reis van 12 weken die je maakt, werkt.

In de Sint Stevenskerk in Nijmegen waren ruim 100 vrouwen bij elkaar gekomen, en een enkele man (ik telde er twee). Ik sprak een vrouw uit Istanbul, Megün, die speciaal voor deze ontmoeting naar Nijmegen was gereisd.  En een Oekraïense vrouw, Julia, die al geruime tijd in Keulen woont, en ook speciaal voor dit evenement naar Nederland was gereisd.

Julia Cameron stak aan het begin van de dag direct van wal door ruim een half uur over de beruchte Morning Pages te vertellen. Over de kracht er van en over het positieve effect. Maar voordat ze daarmee begon, waarschuwde ze ons voor twee creatures die ons deze dagen zouden bezoeken: de tiran, die jou gaat vertellen dat je het allemaal niet kunt en de rebel die jou gaat vertellen dat de docent niets voorstelt. Haar regel: zeg tegen de tiran: “dank je dat dit met me deelt”. En ga dan weer verder. Zeg tegen de rebel: “dank je dat je dit met me deelt” en ga dan weer verder. Een zeer waardevol advies en heel herkenbaar.

Natuurlijk ken ik de kracht van de Morning Pages uit eigen ervaring. En toch heb ik ze al heel lang niet meer gedaan en vind ik dat ik er weer eens aan moet beginnen. Julia noemde een paar dingen die Morning Pages voor je kunnen doen en dat vond ik wel weer stimulerend. Tijdens het schrijven veeg je je bewustzijn schoon en vind je je innerlijke gids. De eerste 45 minuten na het ontwaken is je ego nog niet actief, daarom is het goed om direct na het ontwaken te schrijven. Dan ben je het eerlijkst. Heb je veel ideeen, blijf dan schrijven. Het beste idee blijft over en daar committeer je je aan. Stel een vraag in je Morning Pages en je krijgt antwoord. Schijf met de hand, dan wordt het persoonlijker, komt er meer diepte en wordt het gevoeliger. Schrijf: dit vind ik leuk, dit vind ik niet leuk. Schrijf: dit zou ik moeten doen, dit zou ik niet moeten doen. Waarbij je het ‘dit’ natuurlijk invult. Ik ben vanmorgen direct weer begonnen met mijn Morning Pages. Vind ik het leuk? Nog niet, maar ik weet dat dat er ook bij hoort.

De rest van de dag besteedden we aan het maken en afmaken van lijstjes. Julia maakt in haar boek heel veel gebruik van lijstjes en ik heb ze vaak gedaan. Ook vaak herhaald. En als ik ze naast elkaar leg zijn er zeker overeenkomsten te zien, maar soms zie ik ook nieuwe en verrassende dingen. Bijvoorbeeld: schrijf vijf imaginaire levens op. Wat of wie zou je willen zijn? Of schrijf aan jezelf, als oudere wijze zelf, de antwoorden op vragen als: Wat moet ik weten? Wat moet ik doen? Wat moet ik proberen? Wat moet ik accepteren? Waar moet ik spijt van hebben? Wat moet ik vieren?

Over die laatste vraag zei ze iets wat ik direct opschreef: “As you count your blessings, they multiply.” Een leuke om te onthouden en toe te passen. Tel je zegeningen en tegelijkertijd vermenigvuldigen ze zich. Natuurlijk moesten we schrijven over onze persoonlijke U-turns. Een significant onderdeel van het herstelproces als je met The Artist’s Way bezig bent. Het moment dat iemand iets negatiefs tegen je zegt over jouw passie. Of je afwijst. Je verlaat je passie, stopt het ver weg en kijkt er niet meer naar om. Als het je lukt dat moment van de U-turn weer terug te halen en te verwerken, kun je je passie weer gaan leven!

Veel van de lijstjes die we moesten maken, deelden we in groepjes van drie. Als we dat gedeeld hadden, gaven we elkaar ‘popcorn’. Positieve feedback op een papiertje geschreven. Soms mochten we elkaar iets magisch toewensen, dan weer een extravagant cadeau of een exotische reis. De papiertjes heb ik allemaal mee naar huis genomen. Een magische popcorn, die ik van de vrouw uit Istanbul kreeg, vond ik heel mooi: “Have the feather to touch your rebel so softly and sending him away, and letting your beautiful soul free of worries and be here.”

Voor mij hielpen de lijstjes me om weer een aantal zaken terug te halen die weggezakt waren. Passies, interesses, plannen. In mijn Morning Pages hoop ik daar weer wat helderheid in te krijgen. Na de Morning Pages van vanmorgen heb ik 20 minuten op de hometrainer gestaan. Een van mijn imaginaire levens is topsporter. Je moet ergens beginnen.

Katja Pronk

tips en blogs in je mailbox?