Siegfried Woldhek – online cursus waterverven

 • Leer de essentie van waterverven: water, kwast, papier
 • Siegfried Woldhek laat de praktijk zien
 • Video lessen met oefeningen
 • Advies over materiaalaanschaf

Waterverf is een prachtig medium, het is bovendien goedkoop en gemakkelijk mee te nemen.  Siegfried Woldhek heeft in de loop der jaren gemerkt welke aspecten echt belangrijk zijn om met plezier en resultaat te waterverven. En welke afleiden of blokkeren.  Hij laat dat zien in de online cursus waterverven: je ervaart  direct hoe flexibel en gemakkelijk waterverf kan zijn.

€ 45,= incl. BTW

Samenvatting online cursus waterverven

Anders dan vaak wordt gezegd, is waterverf een heerlijk, flexibel medium. Moeilijk? Onzin. Niet te corrigeren? Flauwekul.
De sleutel tot waterverven is de rol van het water. Als je die begrijpt, kun je ook waterverven. Met kleurpotlood, olieverf of ander materiaal kun je de plek van de kleur precies bepalen. Maar met waterverven doet het water dat voor een deel. Dat moet je durven toelaten en dat proces moet je leren kennen. Naast water zijn daarbij ook kwast en papier van essentieel belang. Over deze drie aspecten -water, kwast, papier- leer je alles in de online cursus. Daarnaast komen verf en kleur nog kort aan bod en laat Siegfried Woldhek in een demonstratie zien hoe het in de praktijk kan worden toegepast. Bovendien krijg je advies over aan te schaffen materialen.

Als je begrijpt wat het water wil en kan, wordt waterverf een heerlijk plooibaar medium. De transparante kleuren gaan dan stralen; papier en kwast geven je van alles cadeau.

Inhoud van de training

 • De basis: egale vlakjes
 • Glaceren, wassingen
 • Nat-in-nat
 • Verschillende soorten kwasten
 • Kwastoefeningen
 • Soorten papier
 • Oefening met Grain Torchon (GT) en Grain Satine (GS) papier
 • Opspannen of niet
 • Verf
 • Palet
 • Wit
 • Toonwaarde
 • Aan de slag!

Over Siegfried Woldhek

Siegfried Woldhek is bekend van de vele portretten die hij schildert en tekent voor onder meer NRC en de New York Review of Books. Zijn werk werd dikwijls geëxposeerd en is in verschillende bundels gepubliceerd. Het Metropolitan Museum in New York, het Letterkundig Museum, Museum De Fundatie en de Atlas van Stolk hebben portretten van zijn hand opgenomen in de collectie. De laatste jaren maakt hij in toenemende mate vrij werk.
Hij is enthousiast over waterverf en de vele mogelijkheden die dat medium biedt.

De Pronk Academie

De Pronk Academie is dè plek voor creativiteit en inspiratie in je leven.  Artikelen, waardevolle tips en boeiende trainingen. Jouw nieuwe leven begint hier.  Met de Pronk Academie ga je dromen realiseren, grenzen verleggen en ruimte maken voor creativiteit.  De Pronk Academie is opgericht door de twee zussen Katja Pronk en Judith Pronk.

En verder:

 • Praktische en inspirerende opdrachten
 • Je bepaalt zelf wanneer je begint en wanneer je de lessen volgt
 • De kneepjes leren van Siegfried Woldhek zelf
 • Advies over aanschaf materiaal

€ 45,= incl. BTW

Hoe werkt het?

Als deelnemer van deze training krijg je na je aanmelding een account met gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kan je altijd inloggen in de trainingsomgeving. Je krijgt ook meteen een bevestigingsmail. Daarin staat de link naar je online training. Dat is een pagina met alle lessen die bij je training horen.
Je kunt de online training gewoon op je eigen computer, tablet of smartphone volgen, in je eigen tempo en zo vaak je wilt.

Benodigde materialen

Als je in een winkel rondstruint op zoek naar materialen voor waterverf, dan kun je zomaar € 300,- tot € 400,- kwijt zijn voor een paar kwasten, een blok papier en verf. Maar dat is niet nodig: prima waterverven kan ook voor veel minder geld.

Voor het doen van de oefeningen in deze cursus adviseer ik de volgende materialen:

 • 1 penseel (Da vinci cosmotop 5580 nr 12)
 • 1 blok A4 Arches Grain Fin (GF) 12 vellen 300 gr papier 23 x 31 cm, eenzijdig gelijmd
 • 3 tubes Van Gogh 10 ml van de volgende kleur: lemon yellow azo, alizarin crimson, kobalt
 • 1 eenvoudig plastic palet

Als je nu al zeker weet dat je meer wilt doen met waterverf kun je ook een uitgebreider pakket aanschaffen, bestaande uit:

 • 2 Penselen (Da vinci cosmotop 5580 nr 12 en Da Vinci spin synthetic 488-4)
 • 1 Blok A4 Arches Grain Fin (GF) 12 vellen 300 gr papier 26 x 36 cm, eenzijdig gelijmd
 • Talens Van Gogh aquarelverf basisset 10 x 10 ml
 • Mijello paletbox fusion 18 kleurvakken

Je kunt deze materialen kopen bij een winkel met kunstschildersmaterialen in de buurt dan wel via het internet bij vanbeekart.nl, gerstaecker.nl of martinbrinkhuis.nl

Ik heb de basis waterverven geleerd, en ook inzichten en veel handige tips gekregen. Geleerd over toonwaarde, het effect van water en licht en donker. Het was leuk om les te krijgen van de meester Siegfried Woldhek

profile-pic
Theresa
Illustrator

Leerzaam

Ik vond het een heel leerzame leuke cursus! Ik kijk uit naar meer...

profile-pic
Caro van Will

Vooral de relatief vrije en ontspannen aanpak van Woldhek met water en verf, zonder al teveel dogma's en verplichtingen met een paar basismaterialen en je eigen verbeelding. Het spel met water en verf gaat door. Het is niet het uitgangspunt van mijn reactie, maar heb er geen probleem mee. Korte opfriscursus voldeed aan de verwachtingen. De boeken van Siegfried Woldhek waren reeds geconsumeerd en hadden de belangstelling voor zijn manier van werken vergroot. Opbouw van de online cursus is prima, wellicht wat meer aandacht nog voor degene die daarna de diepte in willen en waar die diepte zoal te vinden is. Door de Coronapandemie waren nu de opties vooral online verbeteren van vaardigheden en werkwijze, dat was de belangrijkste reden om in te tekenen.

profile-pic
Dirk Mettes
Das war einmal.

Ik was onbekend met deze manier van waterverven. De manier spreekt mij aan en ik heb zin om ermee aan de slag te gaan.

profile-pic
Yvonne Janssen

Schot in de roos

Beste Siegfried, de onlinecursus Waterverven was voor mij een schot in de roos. Ik vind het een heel uitdagende techniek, veel moeilijker dan olieverf en acryl maar veel verrassender.Groet Alie.

profile-pic
Alie Bakker

Het was een goede duidelijke training. Prijs-kwaliteitverhouding ook goed.Ik was steeds aan het stuntelen met waterverf. Nu begrijp ik het beter. Ben meteen aan de slag gegaan en heb er nu veel meer plezier in.

profile-pic
Konni Smits

Het is al met al een goed stappenplan om bij je eigenheid en drijfveren te komen.

profile-pic
Hanneke oberink

Lang geleden heb ik een korte cursus gedaan, maar het leek me leuk weer een beetje opnieuw te beginnen. De laatste jaren schilder ik vooral met olieverf en acrylverf. Al jaren lees ik NCR en ik werd/word altijd erg gelukkig van de stijl van en de vrijheid en vlotheid in het werk van Siegfried. Inmiddels heb ik ook zijn boekjes besteld.

profile-pic
Henrike van de Kraats
Communicatieadviseur

Ik ben dik tevreden

Een briljant eenvoudig opgezette cursus met informatie die er toe doet. Ik heb meteen de juiste materialen gekocht en alle tips opgevolgd. De resultaten kunt u zien op instagram @teuniebastiaan. Ik ben dik tevreden.

profile-pic
Teunie Bastiaan

Waterverven draait rond water en verf, benadrukt Siegfried Woldhek. Hoe vreemd het ook mag klinken, ik vergeet het soms wel eens en dus was het goed dat Siegfried me eraan herinnerde. Ik heb door deze cursus weer meer plezier in het waterverven gekregen. Omdat Siegfried het steeds blijft herhalen ( gelukkig maar!): waterverven is spelen met water en verf.Ik vond het inspirerend om Siegfried aan het werk te zien. Alleen al daardoor kreeg ik zin om de kwast te nemen en me ook aan het schilderen te zetten. Dus graag veel video's. Ik zag dat jullie laatst nog extra video's hebben toegevoegd, Heel fijn!

€ 45,= incl. BTW

wat is er nog meer?