Werken in een flow is de fijnste en meest productieve manier van werken. En ik raak denk ik niet snel uitgeschreven en uitgedacht over werken in een flow. Het lukt me de laatste tijd steeds vaker en toen viel me iets op. Ik durf dan eigenlijk niet meer te stoppen. Omdat ik bang bent dat het dan ineens weg is en niet meer terug komt. Ik heb eens rondgevraagd en daar hebben meer mensen last van.  Je durft geen koffie te halen, of thee te zetten. Zelfs eten stel je uit. Herken je dat? En aan het eind van de dag ben je helemaal gaar, en heb je hoofdpijn. Je wordt moe, chagrijnig en krijgt spier- of hoofdpijn. Je hebt dan wel veel gedaan misschien, maar toch niet op een fijne manier.


Probeer het toch: een korte pauze tussendoor. En dan het soort pauze die je flow niet in gevaar brengt. Ik zet er een paar voor je op een rijtje.


  • Drinken Water drinken is goed voor je concentratievermogen. De reactiesnelheid van cognitieve taken van mensen (dit zijn hersenactiviteiten zoals denken, besluiten, rekenen, logisch redeneren, concentreren etc.), stijgt gemiddeld met 14% na het drinken van een glas water. Verder lezen: zie bericht op nu.nl. Sta op en pak een glas water.
  • Eten Je brein heeft gezonde voeding nodig. Neem geen grote maaltijd tijdens het werken, daar word je sloom van. Neem liever een kleine maaltijd of wat vers fruit.
  • Wandelen Doe een korte wandeling in een groene omgeving. Niet enkel goed voor de concentratie, maar helpt ook om stress te verdrijven. Is het groen ver weg van je werkplek, maak er dan een wandel lunch pauze van. Lukt dat echt niet: zelfs maar gewoon naar een foto van een natuurlandschap kijken of door het raam turen, kan al een remedie zijn tegen mentale vermoeidheid.
  • 7 minutes vacation Korte geleide meditatie met muziek van Kelly Howell. Geeft rust èn energie. Echt een vakantie in 7 minuten. Met koptelefoon beluisteren.
  • Power nap In plaats van koffie. Voor een snelle herstart en een nieuwe dosis alertheid is 10-20 minuten genoeg. Volgens dokter Sara Mednick kun je ook nog uitrekenen hoe laat je het best aan je middagdutje kunt beginnen. Op haar Nap Wheel kun je de wijzer van de klok slepen naar het tijdstip waarop je wakker wordt. Met de powernap stimuleer je bovendien een deel van je hersenen dat je helpt met creatief denken. In deze blog van Helen Sanders lees je er meer over, informatief en uitgebreid.

Dus toch even wat drinken. Naar buiten. De tijd nemen om te eten. In de verte kijken… En: een flow is geen toeval. Lees mijn blog hierover (link) maar eens. Als je weer in een flow aan het werk bent dan weet je nu: je hebt er zelf voor gezorgd. En je kan het ook weer terug laten komen. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Judith Pronk