Werken in een flow is het fijnste wat er is. De ideeën stromen en je hebt het idee dat je de wereld aan kan. En je hebt het idee dat je in een uur evenveel doet als anders in een dag. Mis je dat?

Je dag begint en er komt al zoveel op je af dat je alleen nog kan reageren om die hele stroom werk af te krijgen en ondertussen spoken de actielijstjes en beloftes door je hoofd.

Je hebt vast wel eens in een flow gewerkt. Streef je er ook naar? Als je ‘in flow’ aan het werk bent, merk je dat je de tijd vergeet. Je gaat helemaal op in je werk en hebt er enorm veel plezier in. Sommige mensen overkomt dat maar af en toe. Maar anderen hebben er veel vaker plezier van. Gelukkig heb je er zelf invloed op.

Uit een onderzoek van Csikszentmihalyi bleek, dat er een paar belangrijke factoren zijn voor het werken in een flow. Deze dingen kan je stimuleren, leren en oefenen zodat ze optimaal voor je gaan werken.

Een duidelijk doel
Het klinkt makkelijk maar is heel goed om eerst bij stil te staan en niet zomaar te beginnen. Wat is het doel van de activiteit, wat wil ik bereiken? Met de mooi op orde methode leer je om jezelf vragen te stellen over het doel van je activiteiten. Wat wordt het resultaat en wat is het volgende dat ik ga doen.

Kennis, ervaring en uitdaging
Je hebt net voldoende kennis en ervaring om het werk te doen, maar nèt niet genoeg , zodat de uitdaging blijft. Voor de routineklussen kan je dan mooi leren hoe je die zo efficiënt mogelijk kan doen zodat er meer tijd over is voor de uitdagende klussen.

Feedback
Laat iets snel aan iemand lezen, probeer het uit of leg het even weg. Dan kan je er meteen weer mee verder met frisse ideeën.

Tijdsbesef en zelfbewustzijn veranderen
“Is het al zo laat?”. Je bent de tijd vergeten en jezelf eigenlijk ook. Je bent alleen bezig met wat je aan het dóén bent. Heerlijk! Dat is dat gelukkige gevoel van de flow.

Concentratie en focus
Het is belangrijk dat je een bepaalde tijd achter elkaar je aandacht kan geven. Dat heeft te maken met je omgeving en planning. Mooi op orde leert je een timemanagement methode waarbij te dit op een makkelijke manier kan bereiken. Je hoeft jezelf er niet bij de haren bij te slepen, het is een speelse en eenvoudige methode.

Enthousiasme
Een innerlijke drive, een motivatie om het te doen helpt natuurlijk enorm. In een flow is wat je op dat moment aan het doen bent ook precies wat je wil doen.

Als je al deze aspecten op een rijtje hebt dan is het er ineens: de flow. En het mooie is dat je er zelf voor kan zorgen.

Meer lezen over flow?

Klik hier voor boeken van Csikszentmihalyi

Judith Pronk

-> Proefles

-> Trainingen

-> Alle artikelen en blogs