Update op het artikel: het Stedelijk Museum heeft Livetours op Youtube​​ voor als je binnen moet blijven. Heel mooi!


Het verplicht stellen voor scholen van een bezoek aan het Rijksmuseum heeft al diverse reacties opgeroepen. Mij bevreemdt het nogal. Ik kan mij herinneren dat ik op de lagere school naar zowel het Stedelijk als het Rijksmuseum ging in schoolverband. En niet één keertje, nee meerdere keren. Ik kom ook nu vaak klassen tegen in musea die ik bezoek.

Op zich natuurlijk een goed idee om kinderen met kunst in aanraking te brengen, maar dat gaat natuurlijk veel verder dan alleen het Rijksmuseum. Christiaan Weijts schrijft er in NRC (29 september 2017) het volgende over: “Ga naar Kröller-Müller, Lakenhal of de Fundatie. Ga naar Dordrecht, Emmen, Goes. Ga naar mooie theatervoorstellingen. (…) Laat ze muziek horen, en dichters. Laat ze dansers en designers zien. Leer ze beeldhouwen desnoods, bronsgieten, dromen. Maar laat in godsnaam af en toe een kind nog kreten van verwondering slaken, …..”

Ik ben het zo ontzettend eens met deze oproep. Als kind heb je een ruime fantasie en die moet gevoed worden. En dat kan vooral door naar verschillende vormen van kunst te kijken en te ervaren. Koester dat creatieve kind. Dat geldt overigens ook voor volwassenen. Als je alles mag wensen, hoe ziet jouw leven er dan uit? Verbeeld je dromen.

Katja Pronk