Filosoof Coen Simon schreef een artikel over opruimen. Alweer een tijdje geleden maar natuurlijk nog steeds actueel. Een opgeruimd gevoel kan heel belangrijk zijn als je lekker wil werken. In ieder geval is het fijn als je alles kan vinden wat je nodig hebt.

Je zou graag bij het starten van een nieuw project, het inrichten van een nieuwe werkplek of het inrichten van je nieuwe huis, meteen de juiste ordening kiezen. Maar wat is dè juiste ordening? Je weet namelijk nog niet wat de inhoud precies gaat worden en daarna verandert dat ook nog voortdurend. Volgens Simon maakt het niet uit welke ordening je kiest, als je er maar één kiest. De keuze zorgt ervoor dat je alles kan terugvinden.
Simon geeft het voorbeeld van de taxonomie. Linnaeus maakte met botanische stelsel op basis van één kenmerk: het uiterlijk. In hoeverre lijken bepaalde soorten op elkaar. De planten die bij een soort horen kunnen heel erg van elkaar verschillen. Maar het grote voordeel is dat de soorten makkelijk in te delen zijn, want je ziet het kenmerk, en dus altijd weer makkelijk terug te vinden zijn.

Dat wil je natuurlijk ook op je werkplek, in je project en in je huis.
Dus kies gewoon een indeling. Er zijn voor projecten heel veel voorbeelden van mappenindeling. Kies er een en werk er voortaan mee. Als je met dezelfde structuur langere tijd werkt dan wordt het steeds makkelijker en vanzelfsprekender. Als je met tags werkt, bijvoorbeeld bij foto’s of in je blog: kies een setje tags en blijf die gebruiken. En als je overgaat op een ander tool, neem je indeling gewoon mee.
Heb jij ook een eigen taxonomie? En werkt die makkelijk? Hoe heb je die bepaald?

Judith Pronk