Bij het opruimen van een enorme stapel Zin-tijdschriften, stuitte ik op een interview met de Brit Will Gompertz. Voordat ik daarover begin, vond ik het weer bijzonder hoe synchroniciteit voor je kan werken. Ik spitte de tijdschriften door omdat ik ze naar de kringloop wilde brengen, maar de exemplaren waar tekeningen van mijn echtgenoot in staan wilde bewaren. Dat deed ik door de inhoudsopgaven te screenen op de rubriek ‘Gewoon doorwerken’ (interviews door Cisca Dresselhuys met illustraties van Siegfried Woldhek). Tijdens dat screenen heb ik ongelooflijk veel onderwerpen langs zien komen, maar het interview met Gompertz sprong er voor mij uit. Waarschijnlijk omdat de woorden creatief en kunstenaar mij opvielen en de titel: ‘We zijn allemaal kunstenaars.’

Synchroniciteit

Ik was er niet naar op zoek, maar ben wel bezig met dit onderwerp. Mijn zintuigen staan dus afgesteld hierop. En dat zet de synchroniciteit in werking: ‘dingen’ worden met elkaar in verband gebracht in mijn brein. Heerlijk is dat. Je hoeft er niet veel voor te doen, behalve je zintuigen aan het werk zetten.

Maar goed, volgens Will Gompertz zijn we allemaal kunstenaars. En ik ben het daar mee eens. Ik verkondig het zelf ook vaak.

Denk als een kunstenaar

Nieuwsgierig naar zijn uitleg, las ik het interview. Dat gaf hij naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwste boek Denk als een kunstenaar. Het boek gaat niet zozeer over kunst maar over creativiteit. Gompertz gaat ervan uit dat wij allemaal ideeën hebben die we kunnen verwezenlijken, gewoon door het te doen. Door te denken als een kunstenaar. En dat doe je door nieuwsgierig te zijn, door dapper te zijn, door ondernemend te denken, door te jatten, door sceptisch te zijn en ook vooral door tijd te nemen. Zelf doet Gompertz dat laatste door “Gewoon de deur dicht te doen en mijn telefoon uit te zetten. Alle impulsen die dagelijks op je afkomen zijn meestal onbelangrijk. Je kunt pas iets echt goed doen als je het tijd geeft.”

The Artist’s Way

Fantastisch! Zijn uitgangspunten en vooral zijn overtuiging sluiten zo goed aan bij wat ik zelf ervaar. Ik leerde het toen ik de training The Artist’s Way volgde en er ging een wereld voor me open. Ik leerde me niet meer te laten afleiden door het bekende ‘ja, maar als…’. Ik ontdekte negatieve overtuigingen die mij ervan weerhielden te doen wat ik echt wilde. En het leerde me vooral te ontdekken wàt ik echt wilde. Deur dicht en telefoon uit is heel belangrijk. Zitten en aan het werk is de volgende stap. En dat ‘werk’ kan zijn: nadenken, voelen, opschrijven wat er in je opkomt, tekenen welke beelden er langs komen. En niet een keer, maar vaker. Dagelijks schrijven, dagelijks tekenen (krabbels, schetsjes), dagelijks voelen en nadenken. Dan kom je bij je creatieve kern en kun je gaan creëren. Wat je creëert merk je vanzelf. Misschien besluit je wel om een rijdend restaurant te beginnen, een atelier achter je huis te bouwen of een boek te schrijven. Zelf besloot ik om mijn ontslag te nemen, zelfstandig ondernemer te worden en een opleiding tot yogadocent te volgen. Na de zomer van 2018 ga ik mijn vierde, tevens laatste jaar in. Geen gemakkelijke opleiding, maar wel iets wat ik echt wil.