Online
Tekst

Het proces

Les 1 Onderdeel 1

Welkom bij Ruimte voor creativiteit. De komende weken ga je ruimte maken voor jouw creativiteit. Elke week volg je 1 of 2 lessen. (Je mag ook sneller). Met elke les informatie, advies, inspiratie, checklists en leuke en interessante opdrachten. En je krijgt elke week een motivatie mail. In deze mal staat ook welke les(sen) voor die week op het programma staan

Stap voor stap creëer je meer ruimte voor jezelf zodat je kan werken aan jouw mooie creatieve projecten!

Hoe werkt het het beste

De training is een stap voor stap oplossing . Als je alle lessen achter elkaar volgt heb je aan het eind van de training ruimte voor creatieve projecten die voor jou belangrijk voor je zijn. Het is niet: lezen en dan weer verder. Het is wel: opdrachten maken, nadenken, schrijven, lezen, wandelen... En dan elke keer weer een nieuw resultaat bereiken en een stapje verder zijn. Het is een proces. Daarom is het belangrijk dat je alle lessen in volgorde doet. In de motivatie mail die je elke week krijgt staat aangegeven welke les of lessen je kunt volgen in die week. Je mag wel sneller als je daar zin in hebt. Juist omdat het een proces is kan het ook gebeuren dat je een eerdere les nog een keer wil doen. Doe dat vooral. Je merkt het vanzelf.

Elke les heeft een aantal opdrachten. Het is leuk en belangrijk om de opdrachten te doen. Soms zijn het praktische opdrachten. Je gaat bijvoorbeeld iets veranderen in je huis of op je werkplek. En soms zijn het schrijf opdrachten. Je gaat dan bedenken hoe je iets gaat aanpakken. Na afloop van de training heb je dan een boekwerk aan inspirerende aantekeningen, waarmee je de komende weken, maanden en misschien wel jaren verder kunt.

Plan de lessen in

Reserveer tijd in je agenda om de lessen te volgen en de opdrachten te doen. Op deze manier heb je aan het eind het beste resultaat.

Commitment

Dit is een online training. Er is niemand die zegt wat je moet doen. De training is zo opgezet dat je het gemakkelijk kunt volgen en daarbij is jouw commitment natuurlijk het belangrijkste.

Doe de lessen, maak de opdrachten en blijf er bij. Als het moeilijk wordt, bedenk dan: waarom doe je deze training ook alweer? Er zijn maar twee manieren om het te laten mislukken: a) niet aan beginnen en b) onderweg stoppen. Wees eerlijk tegen jezelf :-)

Schrijven met de hand

Het blijkt dat schrijven met de hand andere delen van de hersenen activeert dan wanneer je typt. Je gebruikt de tijd bij het vormen van de letters ook om te denken. Juist die tijd is belangrijk in het creatieve proces. Bovendien helpt het bij het onthouden en leren van de dingen die je opschrijft. Dus maak de opdrachten op papier met een pen of potlood.

Praktische voorbereiding

Koop een map waar je de opdrachten die je maakt in kan doen. Zaken die je print kunnen er ook bij. Gebruik een mooie map zodat je meteen al zin in hebt om er aan te beginnen. Een ringband of een elastomap. Ja, we gaan old-skool. Vergeet de perforator niet. Je gaat schrijfopdrachten maken. Je kunt er voor kiezen om een notitieboek te gebruiken of een schrift. Een mooi notitieboek van Moleskin is natuurlijk fijn maar ook van bijvoorbeeld de Hema zijn ze erg mooi. Koop er ook weer 1 die je mooi vindt.

Wil je echt alles helemaal digitaal doen? Maak dan een map op je computer zodat je alles bij elkaar hebt.

In de tekst staat af en toe een link naar Bol.com. Dan zie je wat voorbeelden.

Voor de volgende les heb je transparant papier nodig. Dat kan je vinden bij de kantoorboekhandel of een winkel voor kunstenaars benodigdheden. Ook patroon papier is goed. Overtrekpapier wordt het ook wel genoemd. Een A4 formaat is goed. Voor de opdracht is het nodig dat je iets print (liefst in kleur). Als je geen printer hebt staan zorg dan dat je ergens anders kan printen.

Jouw project

Ik gebruik vaak het woord project. Omdat waar onze deelnemers aan werken heel verschillend is: een boek, schilderij, film, website, foto’s, het starten van een bedrijf, een ontwerp,…. Het kan van alles zijn natuurlijk. En misschien doe je ook wel heel verschillende creatieve dingen. In ieder geval heb ik het daar over als ik heb over projecten. Een project is iets waar je aan werkt en een begin en een eind heeft. Met een eindresultaat.

De bedoeling van deze training  is dat je ook daadwerkelijk een creatief project gaat uitvoeren. Dat kan zijn een project waar je al mee bezig bent, of iets dat stil ligt of een project dat je helemaal opnieuw gaat starten. Dat werkt fantastisch: je past wat je leert meteen in de praktijk toe.

Wat zou dat kunnen zijn:

  • een boek schrijven
  • het maken van kunst
  • een nieuw bedrijf beginnen
  • een grote verandering in je leven
  • een nieuwe vrijetijdsbesteding

Boodschappenlijstje

Voordat je verder gaat, dit heb je nodig voor deze training

Opdrachten

1.

Boodschappen

Maak je boodschappenlijstje en haal in huis wat er nodig is.

2.

Intentie

Schrijf op waarom je deze training doet, wat wil je bereiken. Schrijf het in je notitieboek of map.

3.

Commitment 

Schrijf jouw commitment op: ga je elke week een les volgen en de opdrachten doen? Op een vaste dag? Plan de lessen in je agenda in.

4.

Projecten

Schrijf de projecten op waar je nu mee bezig bent, die al een tijdje stil liggen of die je wil gaan starten.


Pen