Online
Video/Tekst

Cursus waterverven

7 Onderdelen 0 Hoofdstukken 15 Lessen

Over deze training

Van onze gastdocent Siegfried Woldhek. 
Leer online welke aspecten echt belangrijk zijn om met plezier en resultaat te waterverven. Ervaar direct hoe flexibel en gemakkelijk waterverf kan zijn.

Bekijk details

Inhoud

exclusief voor leden
1 Les

WELKOM

Welkom

Welkom! Deze video toont een korte introductie van mezelf,  Siegfried Woldhek, en van de cursus, plus een lijst van benodigde materialen.

exclusief voor leden
3 Lessen

WATER

Waterverven heet niet voor niets zo: het water is van essentieel belang. In deze module leer je hoe je het water voor je kunt laten werken.

De basis: egale vlakjes

Wat je ook schildert, je moet begrijpen en voelen hoe je een vlakje van de gewenste kleurintensiteit kunt schilderen.  Dat is de basis.  Daarover gaat deze les.

Nat-in-nat

Is het papier nat, bijna droog of helemaal droog?  Heb je veel of weinig water in de kwast? Elk van die combinaties leidt tot een ander resultaat.  In deze les ga je hier mee spelen.

Glaceren, wassingen

Met een glacering of wassing kun je eenheid of sfeer in een voorstelling brengen.  Je verft dan met een zachte dikke kwast snel een dun laagje kleur over (een deel van) de voorstelling.

exclusief voor leden
2 Lessen

KWAST

Een goede kwast is  essentieel voor waterverven.

Verschillende soorten kwasten

Er zijn tal van verschillende kwasten, maar aan twee heb je voldoende.

Kwastoefeningen

Met een en dezelfde kwast kun je allerlei verschillende patronen en effecten maken.

exclusief voor leden
3 Lessen

PAPIER

Papier is het derde essentiële element van het waterverven, naast water en kwast.

Soorten papier

Elke fabrikant maakt 300 gr waterverfpapier in drie types:  glad, korrelig en ruw.  Die aanduiding vind je op de verpakking. 

Oefening met Grain Torchon (GT) en Grain Satine (GS) papier

Eenzelfde verfstreek ziet er heel anders uit  op glad, stroef of ruw papier. 

Opspannen of niet

Als je het papier een beetje laat hellen, hoef je 300 gr papier  niet op te spannen.  Eventuele bobbels kun je eenvoudig verwijderen. 

exclusief voor leden
4 Lessen

KLEUR

In dit hoofdstuk vertel ik iets over kleur en verf.  Niet veel, want het leidt af van de belangrijker aspecten, te weten water, papier en kwast.  

Verf

Waterverf komt in honderden kleuren en allerlei verpakkingsvormen: kleine napjes, grotere nappen, heel grote nappen, kleine tubes en grote tubes. Ik bespreek waar je op kunt letten en laat zien welke kleuren ik gebruik.

Toonwaarde

Op kleur kun je jarenlang studeren, maar voor een goed aquarel is het veel belangrijker dat je de toonwaarden goed treft. En daarvoor heb je maar weinig kleuren nodig. 

Palet

Gebruik een palet met voldoende diepe mengvakken.  Alleen dan kun je het water voldoende zijn werk laten doen.

Wit

Het is goed om de partijen die wit moeten blijven, uit te sparen, maar je kunt tijdens het drogen van de verf of na afloop van het drogen toch op allerlei manieren weer wit of bijna wit terugwinnen.

exclusief voor leden
1 Les

DEMONSTRATIES

Tenslotte volgen enkele demonstraties, lang en kort, van portretten, vogels en een landschap. In de eerste, een lange demonstratie van een portret, wordt de stof uit de cursus al doende nog eens mondeling toegelicht. Ook het landschapsfilmpje is van commentaar voorzien. De overige filmpjes hebben geen geluid.
exclusief voor leden
1 Les

TOT BESLUIT

Wil je verder? Dan volgen hier enkele lees-, kijk- en materiaalsuggesties. 

Tot besluit

Voor iedereen die enthousiast is geworden voor waterverf, volgen tot besluit een paar tips, o.a over aan te schaffen materialen 

Pen